Guide: Hvad må du selv lave – og hvornår skal VVS’eren på banen?

Der er mange boligejere og gør-det-selv-entusiaster, der gerne vil spare penge og tage sagen i egen hånd, når det kommer til VVS-arbejde i hjemmet. Men det er vigtigt at kende grænserne – for VVS er ikke kun teknik, det er også lovgivning, sikkerhed og ansvar. I denne guide gennemgår vi, hvad du må lave selv, og hvornår det er tid til at ringe til en autoriseret VVS’er.


Hvad må du selv lave?

Der er heldigvis en række opgaver, du gerne selv må tage dig af – især hvis du har hænderne nogenlunde skruet på. Her er nogle eksempler:

Udskifte en vandhane eller bruser
Hvis installationen allerede er korrekt udført og du blot udskifter enheden uden at ændre på rørføring, må du selv klare det.

Rense afløb og vandlåse
At rense eller skifte vandlåsen under vasken kræver ikke autorisation – og det er en god idé at gøre jævnligt.

Tilslutte vaskemaskine eller opvaskemaskine
Du må gerne selv tilslutte, så længe der er forberedt med korrekt vandudtag og afløb. Men vær obs: Er der ikke allerede etableret vandtilførsel, skal VVS’eren på banen.

Udskifte toiletbrættet – ikke cisternen
Det er helt lovligt at skifte brættet, men ændringer på selve cisterne eller vandtilførslen kræver en fagperson.


Her går grænsen – det må du ikke selv lave

Ændre i faste vandinstallationer
Alt arbejde, der involverer indgreb i vandrør eller ændring i den faste installation, skal udføres af en autoriseret VVS-installatør.

Installere nye vandudtag
Hvis der ikke allerede er etableret en vandtilførsel, må du ikke selv bore, lodde eller trække nye rør. Her gælder både sikkerhed og lovkrav.

Arbejde med gas- eller varmeanlæg
Alle opgaver relateret til gasinstallationer, fjernvarme og centralvarme kræver autorisation – og kan være direkte farlige at forsøge sig med selv.


Hvorfor er reglerne så stramme?

Det handler først og fremmest om sikkerhed. Vand og fugt kan give store skader på bygningen, og ulovligt arbejde kan føre til manglende forsikringsdækning – eller i værste fald personskade. Derudover handler det om at sikre, at danske boliger lever op til gældende bygningsreglement og miljøkrav.


Sådan tjekker du, om en VVS’er er autoriseret

Det er nemt at kontrollere – brug Sikkerhedsstyrelsens autorisationsregister på www.sik.dk, hvor du kan søge på firmaets navn og se, om de har de nødvendige godkendelser.


Du må gerne tage fat selv – men ikke i alt. Som tommelfingerregel gælder: Hvis det påvirker den faste vandinstallation, eller hvis det involverer gas eller varme – så skal en autoriseret VVS’er‘ stå for arbejdet. Hellere bruge lidt ekstra og være på den sikre side, end at stå med en vandskade, du selv skal betale.

Similar Posts